Första veckan avklarad.

Jaha,då var första veckan på nya jobbet som chef för 42 dagbarnvårdare över. Känns väldigt bra så här långt. Det är mycket nytt att lära sig och många nya människor att lära känna men jag har haft väldigt kul den här veckan. Det är ett fritt arbete samtidigt som det är mycket ansvar. Ingen dag är den andra lik och man vet inte på morgonen vad som kommer att hända på dagen. Det blir att åka runt mycket till de olika verksamheterna och se till att allt funkar som det ska och ofta lösa akuta situationer som uppstår.  Nu går jag dubbelt med min företrädare och ska göra det nästa vecka också, men sen blir det att ta tag i saker och ting på egen hand.

Har fått ett ljust fint kontor och det verkar vara en go stämning på kontoret så det kommer att bli jättebra.  

En sak är lite kul, den 23-24 augusti ska kontoret  ha upptakt och åka iväg på resa. Vi är 3 chefer som har våra rum på samma kontor som placeringsassistenterna och tillhör egentligen inte deras kontor och deras chef, men  kontorschefen undrade om jag ville med, och då visade det sig att de ska åka till Mellbystrand och övernatta på kollot där. Vi har ju campat flera år på Marias camping i Mellbystrand och den ligger granne med kollot så jag vet ju precis hur det ser ut där, så det ska bli lite kul att komma tillbaka dit.

I torsdags var jag med på ledningsmöte för första gången och det kändes lite kul för där träffade jag på fyra av mina gamla chefer.  Kändes lite konstigt att vara där på samma villkor nu, att liksom klivit över på andra sidan. 

Så här fin välkomstbukett fick jag av nya chefen


Jesus hade fel

Nää, det gick inte att gå på vattnet!!!! Men jag kan simma:)



Blöt hund efter premiärdopp i poolen

Gellertbadet

Idag har vi tillbringat förmiddagen på Gellertbadet som är det mest kända badet i Budapest. Själva badbassängen var pampig men mindre än vad jag väntat mig. Det var väldigt gamla lokaler som skulle behöva en ordentlig upprustning. Duschar mm kändes väldigt sunkiga så vi duschar på hotellet istället. Men, det är kul att ha varit där iaf. En rolig detalj var att vi var tvugna att köpa var sin badmössa, annars fick man inte simma i  bassängen.



För att komma till badet måste vi över till Budasidan. det här är frihetsbron och Gellerthuset (stort hotell + badet) är det som syns till vänster precis vid brofästet.





 

Bakom kortänden på bassängen var en liten bassäng med 36 grader i vattnet, jätteskönt.



Det här är receptionen på badet. Vi var bara i simbassängen men det finns sammanlagt 13 olika bassänger med olika typer av bad och spa. Det var bara simbassängen som var mixade dam o herr.



Det här är saluhallen som ligger vid brofästet på vår sida (Pest).



Det här är hotellet. Huvudbyggnaden är den till höger och vi bor på 4:e våningen i huset till vänster så man får genom den glasade tunneln för att komma till vårt rum.

Nu ska vi snart ge oss ut och ta tunnelbanan upp till Budapests största parkområde där det bl a finns en zoologisk trädgård. Idag är det ganska svalt  så det är jacka på som gäller.


Skål



Vi firar silverbröllop med äkta bubbel. Skål på er alla där hemma.



Tidigare idag har vi varit uppe på Gellertberget. Många många trappsteg blev det


Här är vi uppe vid frihetsstatyn



på väg upp till slottet



Vi hade tänkt gå ner i en grotta men tyvärr var den stängd så vi gick ner i en lite nyare grotta istället ( tunnelbanan).

Efter en liten kort vila på hoetllet gick vi bort till Gerbauds igen och fikade med kaffe och bakelse och nu har vi duschat, öppnat champagnen och slappar en stund innan vi ska ut och äta en god middag. Får se om det går att sitta ute i kväll också, men tyvärr känns det som om det är lite kallare nu. När vi gick hem från Gerbauds började det att blåsa och det kändes som om regnet var på vär men än så länge är det uppehåll så vi hålller tummarna. Hörde att det snöade hemma, brrr, här som vi gått bararmade hela dagen i rena sommarvärmen. De ligger ett par veckor före oss här, träden är helt utslagna och syrenerna blommar för fullt, så vi kommer att få uppleva dubbel försommar, mysigt.





Här är vårt rum, inget överlyx men helt ok.

Gamla stan i Buda

Idag tog vi en lång promenad över till Budasidan. Vi gick över Budapests mest kända landmärke, Kedjebron. Sedan tog vi bergbanan upp till slottet. Däruppifrån har man en vacker utsikt över hela Budapest och idag sken solen och det var riktigt vackert. Vi vandrade runt en bra stund bland de gamla husen i de smala gränderna innan vi vände neråt igen och gick längs Donaus strand tillbaka mot bron. Innan vi gick över till Pestsidan igen vilade vi fötterna och tog varsin välförtjänt öl på en liten pub.

Nu har vi precis fikat lite på rummet. Vi hade tänkt hitta ett kafe att fika på men vi hittade inget i närheten av hotellet. det står cafe överallt men då menar dom bara mat och ölställen. Cafe som hemma med fikabröd är svårt att hitta så vi fick köpa bröd och koka kaffe med vår doppvärmare. Det gick bra det med men i morgon får vi nog gå tillbaka till Gerbauds och fika på riktigt.

Nu ska vi ta igen oss en stund igen innan vi går ut och äter. Är lite sugna på pasta idag så vi får se vad för krog vi hittar. igår hamnade vi på en mysig utekrog där ett par äldre män spelade ungersk musik på fiol och dragspel. Mat och dryck är ycket billigare här än hemma. Sten åt wienerschnitsel och jag tog en tallrik med flera olika sorters grillat kött och till det drack vi en av deras dyrare vinsorter och det kostade ca 400 kronor. Servicen överallt är helt otrolig, de är väldigt måna om sina kunder och passar upp på en hela tiden med massor av personal.

Det är en väldigt ren och vacker stad, man ser folk som går och städar gatorna hela tiden och det ligger inget skräp någonstans. 
Det finns  jättevackra gamla hus med mycket utsmyckningar men de flesta är väldigt nedgångna och smutsiga. Mängder av hus står fallfärdiga och tomma t o m på gågator och de mest trafikerde gatorna. Äffrer på bottenplanen men sedan är resten av våningarna tomma med trasiga fasader och fönster. Lite sorgligt att se eftersom husen måste varit så vackra en gång i tiden.




Slottet från kedjebron



bergbanan



Innifrån bergbanan






Budapest

Oj, vad långt det blev sedan det senaste inlägget men bättre sent än aldrig. Nu är Sten och jag i Budapest för att fira vår silverbröllopsdag nu på tisdag den 3 maj. Vi kom igår och då sken solen och det var 22 grader varmt. Vi kom till hotellet strax efter tolv och gick sedan runt och strosade i stan hela eftermiddagen. Det är en trevlig stad att gå i. Lätt att hitta och mycket att se. Nu gjorde vi mest en rekognoseringstur för att veta vad vi ska titta på övriga dagar. Vi tog en kaffe o bakelse på ett utefik bredvid floden och tittade på folklivet. Sen slappade vi ett par timmar på hotellet innan vi tog ytterligare en tur på stan. Vid sextiden var vi lite sugna och stannade till vid en enkel pizzeria med uteservering. Det var verkligen en enkel pizzeria, tjocka degiga pizzor så vi lämnade över hälften, men billigt var det, ca 100 spänn för två pizzor och två öl.

Idag började vi med en lång god hotellfrukost. Sedan tänkte vi gå ut på stan med det regnade lite så vi gick ner till poolen och badade en stund, vi trodde att det skulle sluta regna men det hade det inte gjort så vi trotsade vädret och gick ut i allafall. Vi tog en lång lång promenad längs Budapests paradgata innan vi pausade på det kända konditoriet Gerbauds. Där satt vi en lång lång stund och fikade och tog en öl inna vi återigen vandrade ut i regnet och tog oss hem till hotellet. 14220 steg visar stegräknaren på än så länge idag och mer blir det eftersom vi ska ut och äta senare i kväll. Nu ska vi först slappa ett par timmar och kanske dricka lite gott mousserande vin som vi köpt.



Hus på Andrassy Utca. Hela avenyn är ett världsarv och har massor av gamla fina hus  men många står tomma och förfaller. Det här var under renovering men kolla in byggnadsställningen. Havlruttna bräder, skulle nog inte godkännas av skyddsombud i Sverige.



Här är vi i änden av avenyn och bakom konstverken ligger en stor park med bl a zoologosk trädgård. Är nog fint vid vackert väder.
Det finns mängder av såna här statyer överallt.



Inne på Gerbauds. Det här är bara en liten liten del av konditoriet. Högt i tak och massor av kristallkronor.



Varsin bakelse blev det. Det syns inte på bilden men min chokladbakelse toppades med ett chokladflarn penslat med guld. och nej, det var tyvärr inget starkt i de små snapsglasen, det är bara vanligt vatten som serverades till. 

RSS 2.0