Gamla stan i Buda

Idag tog vi en lång promenad över till Budasidan. Vi gick över Budapests mest kända landmärke, Kedjebron. Sedan tog vi bergbanan upp till slottet. Däruppifrån har man en vacker utsikt över hela Budapest och idag sken solen och det var riktigt vackert. Vi vandrade runt en bra stund bland de gamla husen i de smala gränderna innan vi vände neråt igen och gick längs Donaus strand tillbaka mot bron. Innan vi gick över till Pestsidan igen vilade vi fötterna och tog varsin välförtjänt öl på en liten pub.

Nu har vi precis fikat lite på rummet. Vi hade tänkt hitta ett kafe att fika på men vi hittade inget i närheten av hotellet. det står cafe överallt men då menar dom bara mat och ölställen. Cafe som hemma med fikabröd är svårt att hitta så vi fick köpa bröd och koka kaffe med vår doppvärmare. Det gick bra det med men i morgon får vi nog gå tillbaka till Gerbauds och fika på riktigt.

Nu ska vi ta igen oss en stund igen innan vi går ut och äter. Är lite sugna på pasta idag så vi får se vad för krog vi hittar. igår hamnade vi på en mysig utekrog där ett par äldre män spelade ungersk musik på fiol och dragspel. Mat och dryck är ycket billigare här än hemma. Sten åt wienerschnitsel och jag tog en tallrik med flera olika sorters grillat kött och till det drack vi en av deras dyrare vinsorter och det kostade ca 400 kronor. Servicen överallt är helt otrolig, de är väldigt måna om sina kunder och passar upp på en hela tiden med massor av personal.

Det är en väldigt ren och vacker stad, man ser folk som går och städar gatorna hela tiden och det ligger inget skräp någonstans. 
Det finns  jättevackra gamla hus med mycket utsmyckningar men de flesta är väldigt nedgångna och smutsiga. Mängder av hus står fallfärdiga och tomma t o m på gågator och de mest trafikerde gatorna. Äffrer på bottenplanen men sedan är resten av våningarna tomma med trasiga fasader och fönster. Lite sorgligt att se eftersom husen måste varit så vackra en gång i tiden.




Slottet från kedjebron



bergbanan



Innifrån bergbanan






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0