1:a advent

Idag är det 1:a advent och vi har pyntat med alla adventsljusstakar och stjärnor. Utegranen är på plats och stjärnhimmeln är tänd i entren. Adventskalendergranen hänger också på plats och t.o.m julgardinerna sitter uppe ( brukar inte sätta iupp dem förrän dan före julafton men i år bryter vi den traditionen.  Vi har tänt det första ljuset och druckit årets första glögg. Jon ville ha krukost till pepparkakorna så det blandade jag till under eftermiddagen. ÄNTLIGEN har julförberedelserna börjat och det är så härligt med alla ljus som brinner överallt.



Viktor var väldigt nyfiken på glöggen, men han fick inget, han är ju minderårig.




Annars har det varit en lugn och skön helg, trots adventsstöket. Erika har ju kommit hem och det var mysigt att sitta ner i fredags kväll vid köksbordet och höra lite Australienhistorier. Annika och Adam var som vanligt också hemma och efter middan ( revbensspjäll med klyftpotatis) blev det tv-soffan och Idol.

Inställt.

I kväll skulle jag varit på "tjejmiddag" hos Åsa. Min gamla jobbarkompis från Öa. Har inte sett eller pratat med henne på jättelänge fast hon numera bor i Gränna. Har inte ens sett henne på stan konstigt nog. Men, i fredags när jag skulle hämta in posten kom hon gående nere på vår väg och då visade det sig att hon idag skulle haft tjejmiddag med  öborna Anki o Kicki. Kicki har jag inte sett sen jag slutade på öa för drygt 2,5 år sedan och Anki är det över ett år sen jag såg.

Åsa undrade om inte jag också kunde komma dit, äta lite gott, dricka lite vin och tjata ett par timmar. Det lät kul så vi bestämde att jag skulle dyka upp o överaska de andra. Men,  idag ringde Åsa mig på jobbet och var lite ledsen för Anki hade blivit sjuk. Hon hade tagit svininfluensasprutan igår och blev så dålig så hon fått gå hem från jobbet. Så nu är middagen inställd idag men vi bestämde att försöka träffas om ett par veckor istället. 16 dec bokade vi så hoppas att alla håller sig friska då.

Den förlorade dottern är tillbaka

Nu äntligen är Erika hemma i Sverige o Gränna igen.

Jag åkte upp till Stockholm o Enebyberg i går på dan och var lite social med morfar under kvällen. Bjöd honom på stekt sill med löksås som jag vet att han gillar, och jag tror inte att han kommer att få det i sina matboxar från restaurangen som levererar daglig mat till honom nu.

Han var på gott humör som vanligt och tyckte att det var skönt nu att allt med mormors begravning mm var över även om han tycker att det blir lite ensamt mellan varven. Men, han får så mycket besök nu tyckte han eftersom han får städhjälp o matleveranser. Dessutom kommer Kicki förbi åtminstone varannan när hon är ute med Nova (hunden). Sen handlar hon ju åt honom också så han tycker inte det går nån nöd på honom.

Han har också fått mer kontakt med sin lillebror Lasse (86 år) i Trollhättan. Han har skaffat sig ny sambo sen faster Ingvor dog. Har fått kontakt med en gammal ungdomskärlek som sålt sitt hus o flyttat ner till honom. Häftigt i hans ålder tycker jag och nu pratar alltså morfar o han med varann minst en gång i veckan.  När Ingvor levde blev det högst en gång vartannat år(morfar gillade henne inte) men den nya sambon kände också morfar som ung o henne gillar han.

Sen idag så åkte jag upp till Arlanda direkt efter frukost, morfar låg fortfarande o sov så jag hade sagt hej till honom på söndagskvällen. Planet landade 10.30. faktiskt en kvart innan det skulle så det var skönt. Det gick också fort för Erika att ta sig genom tull o få sin väska och det var en skön känsla att få se henne o krama om henne igen. Det blev en lång lång kram. Hon hade åkt i nästan 30 tim med fyra olika flyg. Först från Townsville till Brisbane, sen via Hong kong till London och till sist Arlanda. I London hade hon varit nära att missa planet eftersom det var försenat från Hongkong, desssutom fick hon byta terminal o fastnade då i bilkö med transferbussen så hon hade bara ett par minuters marginal istället för nån timme som hon räknat med så nåt handlande på taxfree blev det inte som hon  tänkt.

Erika var inte så trött som man kunnat tro efter resan, var inne i andra andningen och kaffesugen, dessutom ville hon gärna träffa morfar så vi bestämde oss för att åka tillbaka till honom och han blev jätteglad över att få träffa henne. Innan vi åkte hemmåt så stannade vi till vid Danderyds kyrka och tände ett gravljus i minneslunden där mormnors urna gravsattes i veckan som var.

Det tog ett bra tag innan vi kom ut ur stan eftersom det varit en trafikolycka strax vid kungens kurva och det blev långa köer och trafiken hade omdirigerats på småvägar förbi olycksplatsen.

Eftersom vi fikat hos morfar körde vi hela vägen hem utan stopp. erika hann berätta en hel del från resan. det känns att hon haft det riktigtriktigt skönt och fått uppleva och se en massa massa saker. En upplevelse för hela livet, verkligen.

När vi kom hem åkte vi förbi ICA o handlade lite mat, det blev pasta med kräftstjärtar o spenat i citron o ostsås. Hugo och Viktor blev förstås som tokiga och ville aldrig sluta hälsa (ändå hade de nyss hälsat rejält på Andrea som kommit förbi för att lämna igen Erikas nycklar).

Nu har jag lämnat av Erika hemma hos henne. Hon var nog ganska glad över att få krama sina katter igen, även om hon tyckte att hon nog kunde stannat ett bra tag till i Australien. Emil o Stina blev nog också glada, tror jag, över att få tillbaka sin riktiga matte igen.

Kaos

Idag beklagade jag mig ordentligt när jag kom hem. Det var fullständigt kaos på jobbet. Två av fem personal borta i mitt arbetslag och inte en vikarie att uppbåda i hela Jönköping. Som tur var hade vi 5 sjuka barn idag men det var ändå 24 barn totalt och det är lite väl mycket på 3 pers. Dessutom saxar vi ju våra arbetstider så vi var ju inte 3 hela dagen. man känner sig som polis sån här dagar, hinner inte med att hjälpa alla och hinner inte med att se till alla och det märker ju ungarna rätt fort o passar på att göra massa saker de vet att de normalt inte får. dessutom hade vi en inskolning av ett nytt barn mitt i alltihop, undrar vad den mamman tänkte egentligen.

Vet inte om det är svininfluensan som börjar härja nu men i skolan är det jättemånga sjuka barn o vuxna nu och det verkar som om det är på väg till oss nu, annarts har vi ju haft oförskämt friska barn hela hösten, personal med för den delen. Tycker synd om stackars L som sitter på expeditionen och ska försöka skaffa vikarier, verkar vara ett hopplöst jobb just nu.

Nä, nu ska jag slappa resten av kvällen o samla krafter inför morgondagen. Kan bara hoppas på att den blir drägligare än idag.

Årets sista svamp?

Idag tog Sten och jag en tur upp i skogen med hundarna. Vi tog med ett par plastpåsar mest på skoj för att se om det möjligen fanns nån svamp kvar, och tänk, det gjorde det. Nere i kärret fanns stora fina, men blöta och frusna svampar. Det låg faktiskt lite snö mellan tuvorna så det var rätt kallt i natt. Det fanns faktiskt en hel del ( så mycket var det inte men mer än vi trott) så nu har jag rensat upp och stekt och det räcker till 5 rejäla krustader. Till dem ska vi äta till en kotlettrad som står i ugnen och snart är klar + en broccolligratäng och hasselbackspotatis. Sen blir det efterätt också som Annika har vispat ihop. Chokladpudding med fruktcoctail. Snart ska jag duka så det är klart när Annika och Adam kommer runt sexsnåret, men först ska jag njuta av min margeritha som Sten just blandat till.

Jaha, då får vi en matgäst till. Annika ringde just att vi måste göra en efterätt till. Andrea är på ingång också. Det blir som en vanlig familjemiddag då, trots att Hanna o Erika inte är här.


Guldis är död

Vårt äldsta husdjur, Annikas guldfisk är död. PÅ julafton skulle den ha fyllt 13 år. Det var då Annika fick henne men den var ju förstås några månader eller mer redan då. Den har varit sjuk en längre tid och flera gånger har vi trott att slutet varit nära men den har tappert kämpat på, men idag mitt på dagen tog det alltså slut.

Tror inte att fiskar kan tänka nåt eller att de har känslor, men det ser faktiskt ut som om hennes guldfiskkompis sörjer. Den står mest still i hörnet och fenorna slokar. I går höll den sig nästan hela dagen i närheten av sjuklingen som för att vakta den så inte de andra fiskarna kom för nära.






Glömde husvagnen

Kom på att jag inte berätttat nåt om vår fina nya husvagn. Vi beställde den på Elmiamässan i september och nu är den klar. Killen vi skrev kontraktet med har sin affär i Valbo utanför Gävle så vagnen skickades först till honom från fabriken i Kristinenhamn. Där färdigställde han den och kollade att allt funkade innan han fixade med leverans direkt hem till oss i Gränna. Det kallar jag service. Vår gamla vagn tog de med sig tillbaka till Gävle.

Det är en Cabby 620+F3. Den är ungefär lika stor som vår gamla Knaus 560 men Cabby mäter yttermått istället för innermått.

Den är så fin och allt var med precis som vi ville ha den. Rätt tyg och nackkuddar till sittgruppen, extrastor kyl, mikro, extra taklucka i sovdelen samt reservdäck. Känns lyxigt att köpa en helt ny direkt från fabiken och utrusta den exakt som man vill ha den.
Inte billigt precis men, TACK BANKEN:)

Här kommer lite bilder.





Soffan har sittdjup även i tvärsoffan och det är sköna dynor att sitta och mysa i. Nackkuddarna går att flytta dit man vill ha dem. Dynan bakom bordet är en lös dyna att fylla ut med om man ska bädda, så den ska inte ligga i soffan.





Underskåpen har lådor med full utdrag, bra då man ser allt som finns i lådorna och det är lätt att komma åt. Lådorna är självstängande sista biten. Bra också att lådorna är öppna hela tiden, behöver bara säkra dem under färd genom att trycka på knpparna vid handtagen.



Gott om plats i överskåpen och det finns mycket lampor överallt, de flesta går att dimra, men inte de över spisen.


 

Precis bredvid dörren finns en öppen garderob där ytterkläderna får plats



Sängen är bekvämare än den i Knausen, den är lite lägre och det finns mer öppen yta runt, även vid fotändan så man slipper krypa över varandra när mna ska ur sängen (lättare för hundarna att hoppa upp också,Tyvärr). Huvudändarna är ställbara, mysigt när man ska se på tv, för det finns också en fin tvhylla vid fotänden.






Toan har skjutdörr med handukshängare på insidan av dören, vridbar toa förståss och rostfritt handfat infällt i bänken. Många skåp av trä ger hemmakänsla. Skönt att slippa plastskåp (tänker på vår gamla hobby där alla skåp var i plast).



Ovanför kylskåpet sitter en mikro






Tomt hus igen

jaha, då var husetnästan tomt igen. Bara Jon och jag hemma. Hanna åkte tillbaka till Chester idag (lånade Annikas lägenhet i Linköping i går för att ta flygbussen därifrån i morse). Annika liftade till Linköping med Sten i morse. Han skulle till Stockholm på jobb och kommer hem i morgon.

Första dagen på flera veckor för hundarna att vara ensamma och det märktes på Viktor som förstås inte kunde hålla sina små tandsingar i styr. Jag gick hem på lunchen och då hade han tuggat sönder sin säng (igen, har ju redan lagat den två gånger tidigare). Han har ju inte tuggat på den på länge så jag tog en chansning och lät sängarna stå kvar i köket, båda hundarna älskar ju att ligga idem och jag tycker lite synd om Hugo som jämt måste stå tillbaka för Viktors bus. Men, det är nog bara att inse fakta, man kan inte ha något framme som går att tugga på.

Ett litet bus till hade han föresten gjort idag. När Jon kom hem hade han dragit ner mina regnbyxor som hände på räcket i hallen. Ett par små revor blev det men de går nog att tejpa ihop med lite segeltape.

PÅ tal om bus (blir mycket Viktor nu) så såg ni väl min telefon i förra inlägget? Gick ju knappast att reparera så jag åkte in till A6 i lördags och gick in till 3, berättade vad som hänt och bad dem kolla mitt abbonnemang när jag kunde byta till en ny telefon.  Haha, sa killen, där hade du tur i oturen. Mitt abbonnemang löper ut i februari och 4 mån innankunde jag  byta till en ny. Snacka om timing.

Jag tog inte den allra billigaste modellen som jag kunde få gratis utan la till 29:- i månaden. En sån här blev det.




Sony Ericsson W595 slide modell blev det.

SÅ, TACK SÅ HEMSKT MYCKET VIKTOR

Sten och jag passade också på att åka ut till öggestorps husvagnar. Vi köpte bordet som vi tittat på ettt ag. Såg det ju i stockholm hos den knäppa Polarhandlaren som Hanna skrev om på sin blogg. Han tog 990 för bordet men vi gav bara 690. Bra affär.
Jag köpte ju ett diskställ hos den Polarkillen och eftersom han var så urbota dum och otrevlig tänkte jag nästan lämna tillbaka det, men jag hade letat länge efter ett sånt så jag behöll det, men nu ångrar jag mig för det fanns ett likadant hos Öggestorp, 40:- BILLIGARE!!!!!!

Skyldig???




Dags att åka hem snart

Idag åker Hanna och jag hem igen, men först ska vi ha bouppteckning nere på Fonus kontor kl 13. Hoppas det går fort så det inte behöver bli så sent innan vi är hemma igen.

Igår var Hanna och jag i stan och strosade runt city ett par timmar. Det var mysigt men blåsigt o kallt. Vi hoppade in i alla små inredningsaffärer vi kunde hitta. Är kul att kolla på alla små prylar, en del har man ingen aning om vad de ska vara till. Otroligt vad mycket skräp och onödiga grejer det finns. Men, det är klart, vi såg en hel del fina ,vackra saker också, alla olika ljuslyktor t.ex och glas och porslin i alla de former. En sak köpte jag i en av butikerna, en handgjord potatissticka med svarvat trähandtag, önödig men den var så fin, tänker ha den i husvagnen tror jag. Kan va kul med en liten ny grej där som "invigningssak". Den hade inget snöre så hemma passar den inte så bra eftersom jag vill ha såna saker hänga vid spisen.

På kvällen gick vi hem till Kicki, Bengt är ju nere i Skåne under veckorna så hon var ensam hemma förutom Calle som kom hem efter en stund och åt med oss, innan han stack ut och sprang en vända. Han har blivit en riktig träningsfreak, läser naturlilnjen med idrottinriktning på gymnasiet t.o.m.
Vi fick brushetta o vitt vin till förrätt och ugnstekt  parmalindad kycklingfile i god sås till huvudrätt. Rött vin förstås och till efterrätt hade hon gjort en god äppelpaj. Mysigt en måndagkväll. Sen satt vi och pratade lite om mamma hur hon var innan hon blev gammal och gaggig. Det är så lätt att man bara tänker på de sista åren och glömmer hur det var när hon var i sinba bästa år. Kicki hade sparat det hon skrev till både hennes,Anders och mitt bröllop så hon kopierade hennes o Anders till mig så jag skulle ha allas, det var kul.

Jag tog kort idag på fotot som prästen hade fått se, pappas favoritkort. Han har det stående på sitt skrivbord, blir lite dålig kvalitet när man fotar av det och lite blänk i glaset, men rätt bra ändå tycker jag.




RSS 2.0