12760

Så många steg blev det på vår fjälltur idag. Det blev en tur med lite kultur i. Vi började med en lagom brant klättring på 3 km upp till gamla hällmålningar.



Därefter kom vi ut på kalfjället. PÅ högsta punkten fanns skyltar till olika toppar. Blev lite full i skratt där för på en av skyltarna stod det Städjan. Det var det berget vi var uppe på förra sommaren och som vi svurit mycket över. Det var första turen då och enligt beskrivningen av den turen skulle det vara en lätt och kort tur......hahaha. Det var den värsta vandring vi gjort. Massor av folk med ungar o hundar, smala branta stigar att mötas på och brant som sjutton. Ni som vet hur hundarna (Hugo var ju också med oss då) brukar bete sig när man möter folk vet vad jag menar.

Här är det tack och lov mycket lugnare och mycket glesare med folk, idag mötte vi t.ex inte en enda hund.



Efter toppen var det ett par km att gå till Evagraven. En gammal djup kanjon som bildades för 10000 år sedan när inlandsisen smalt. Någon som hette Eva sägs vara begravd för ett antal tusen år sedan. Ganska häftig ravin, men vi gick aldrig ner i den utan forsatte sedan vandringen över kalfjället mot ytterligare en ravin.


Men innan dess var det som vanligt tid för en fika.



Efter fikat kom vi så småningom fram till Fiskhålsgraven, en kanjon med den fridlysta dvärgrödingen, en unik art som överlevde istiden. Kom troligen hit för 7000 år sedan under avsmältningen från Östersjön då dess havsyta låg 250 m över nuvarande nivå.
Ganska hissnande tanke.



Här är vi längst ner i Fiskhålsgraven.





Här är tjärnen längst ner i ravinen där dvärgrödingen finns.




Dagens blommor



Hjortron



Den här blomman finns överallt på varenda fjälläng. Vet inte vad den heter men det är någon slags ull (ser ut som en bommullstuss på ett strå).






På vägen hem åkte vi över den här lilla bron. Man ser inte på bilden vad som står men det står Stadsån.....hahahahaa. Finns inte en stad i hela Härjedalen.



Så här ser en trött Viktor ut efter dagens vandring. Skönt med en nackkudde att vila det tunga huvudet mot.
Myggor och knott biter honom i ljumskarna så han ser helt blodig ut, men han bryr sig inte.

Nu har vi varit och handlat, mat och dricka på systemet. Bunkrade lite eftersom vi tänker flytta till Vemdalen snart och där finns inget system.. Solen skiner och dagens första öl (i allafall för mig, Sten har hunnit med nån mer) är urdrucken.
Ikväll ska vi grilla. Det blir tre-rätters idag. Är ju fredag så då får det bli lite extra. Grön sparris med skirat smör, parmesan och torkat renkött (svindyrt, över 600:- kilot, men torkat väger ju inte så mycket så en liten plastbytta gick på 40 :-). Sen ska vi grilla fläskfile och några stekfläskbitar som vi ska äta med stekta smålökar, stekta småtomater och grillade potatisar och aromsmör. Efterrätt blir jordgubbar med grädde och glass.

Men, först blir det att hoppa in i duschen och få bort all myggrollon och svett.

Kommentarer
Postat av: Erika

Vad fint ni verkar ha det :) Och ni har säkert skönare väder än oss. Här har det varit olidligt varmt idag, och kvalmigt..Vi väntar på åska men den kommer inte.. Vi led verkligen på jobbet idag, så det var gött att joina Johanna och Martin vid poolen när vi slutade vid fyra. Nu ska vi snart fixa middag, och sen blir det poolparty ikväll!

2010-07-10 @ 18:10:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0